M U S E O

Tervetuloa Liikasten omaan virtuaalimuseoon, jonka perustamista päätettiin tutkia jo vuonna 2005. Valitettavasti ovien avautuminen on viivästynyt, kun varsinaista museonhoitajaa ei ole löytynyt. Nyt raotamme kuitenkin ovea kotisivujen ylläpitäjän voimin ja esittelemme teille muutamia rakennuksia ulkoilmamuseon puolelta.

skannaaminen0002

Tämä lienee vanhin entinen Liikasten asuttama hirsirakennus.

Nyt se toimii verkkovajana.

Perimätiedon mukaan tässä rakennuksessa alkoi elämä Mikkelin Harjumaan Rantalassa 1700-luvulla. Hirret on kannettu suolta ja ovat tosi kierot. Rakennuksen omistaa Raimo Liikanen.

skannaaminen0007

Tässä Rantalan päärakennus 1930-luvulla Mikkelin maalaiskunnassa. Hevosmiehenä Otto Rikhard, s. 5.12.1907 ja -poikana Eino Liikanen s. 11.1.1925. Lapsi on Esko Marttinen. Talo on edelleen olemassa, mutta se on kokenut suuria muutoksia. Kuvan omistaa Raimo Liikanen.

Rantala Mikkelissä 1985

Vuonna 1985 Rantala näytti tällaiselta. Tässä talossa perustettiin sukuseura 20.7.

Kuvan otti Harri Liikanen.

Vanha Kumpula

Reisjärven Kumpula. Tähän taloon tuli 1908 vävyksi Otto Liikanen s. 3.12.1881. Ulkorakennus on uudempi. Rakennukset purettiin 1970-luvulla uusien rakennusten tieltä. Kuva on otettu ilmakuvasta, joka oli uudisrakennuksessa Oton pojanpojan lesken seinällä.

Liikanen 1936

Kangasniemen Liikala 1920-luvulla. Kuvan omistaa Pentti Liikanen.

Alatalo Reisjärvellä

Alatalo Reisjärvellä kuvattuna 2001. Ei ole enää asuinkäytössä. Tähän taloon tuli Hilma Liikanen Mikkelin mlk:sta miniäksi 1916, kun hän avioitui Heikki Pesolan kanssa. Talon omistaa Heikin pojanpoika Sakari Pesola.

Kestikievari Hintikanhovi Hirvensalmella. Otto Liikanen s. 8.10.1837 oli kestikievarin pitäjänä tässä valtiolta vuokraamassaan kiinteistössä noin 1865 lähtien. 36-vuotiaana hän meni naimisiin 22-vuotiaan Emmin kanssa ja tästä tuli kievarin emäntä.

Kievaria on alkuperäisestä kuvasta lyhennetty (ei tietoa milloin) ja on nykyisin yksityisomistuksessa (loma-asuntokäytössä). Rakennukseen haettiin 2006 lupaa korjaus- ja pieniin laajennustoimenpiteisiin. Pääsuunnittelijana hankkeessa on ollut arkkitehti Tuija Mustonen Mäntyharjulta.

Itäosan rantayleiskaavassa tilalle on osoitettu asuinrakennuspaikka A/1 ja päärakennus on suojeltu SR-1. (Kaava lienee vahvistettu keväällä 2015.)

Anttolan keskustassa oleva kivinen viljamakasiini, jonka Antti Liikanen (s. 1828) Ristiinan sukuhaarasta rakensi. Työ tehtiin 680 markalla. Makasiini valmistui vuonna 1876.

Antti rakensi myös Juvan hautausmaan aidat.

***

Jos olet kiinnostunut museonhoitajan työstä, ota yhteyttä sähköpostilla kotisivujen ylläpitäjään.

Laadittu 28.3.2017