eat, salad, cucumbers-2834549.jpg

Liikasten herkkureseptejä

Lapin lemmenjuoma (Sirkka-Liisa Tupala (o.s. Liikanen)

1 lasi mustikoita

1 lasi sokeria

1 litra vettä

Lasipurkkiin aurinkoiselle ikkunalle kolmeksi viikoksi. Siivilöi ja pullota. Nauti jouluna.

KEITTOJA

Lempeänmakuinen kaalikeitto (Anna-Liisa Liikasen mukaan)

8 dl vettä; 1 tl suolaa; 1 kukkakaali tai 3-4 parsakaalia; 1 sipuli; 2 porkkanaa; 1-2 valkosipulinkynttä puserrettuna; 1 rasia sulatejuustoa; 150-200 g keittokinkkua, hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia;

1) Leikkaa kaali ohuiksi viipaleiksi. 2) Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat viipaleiksi. 3) Keitä kasviksia suolalla maustetussa vedessä n. 10 min. 4) Lisää joukkoon puserretut valkosipulinkynnet ja sulatejuusto. Anna kiehua vielä 5 min. 5) Lisää kuutioitu tai suikaloitu kinkku. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. 6) Ripottele tarjolle tuotaessa keiton pinnalle runsaasti silputtua persiljaa tai ruohosipulia.

Haitilainen kesäkurpitsakeitto

2 rkl öljyä; 1 sipuli; 1-2 rkl valkosipulia; 1-2 tl pilkottua tuoretta chiliä 1,5 l vettä; 1 l pilkottua kurpitsaa; 2 perunaa; 2 porkkanaa; 1 nauris; 6-8 kokonaista neilikkaa; 3 rkl tuoretta persiljaa; 1 tl suolaa; (1 dl kermaa tai soijakermaa)

Paista sipulia, chiliä ja valkosipulia hetki äljyssä. Lisää vesi, kuutioidut kasvikset ja mausteet. Hauduta n. 45 min (poista neilikat) ja tarjoile. Lisää lopuksi kermaa jos haluat. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit, 1998, 70)

Minestronekeitto roomalaisten tapaan

3 rkl oliiviöljyä 1 sipuli; 2 rkl tomaattipyrettä 2 dl tomaattimurskaa; 3 perunaa kuutioituna; 2 porkkanaa kuutioituna; 2 dl tuoreita tai pakastettuja viherpapuja; 1 sellarinvarsi; 2-3 rkl murskattua valkosipulia : 2 l vettä 1 pienehkö kesäkurpitsa; ½ pieni kukkakaali; 1 dl kokojyväpastaa;2 tl suolaa; mustapippuria;1-2 tl tuoretta rosmariinia;2 rkl tuoretta basilikkaa; 3 rkl tuoretta persiljaa

Paista pilkottua sipulia, valkosipulia ja tomaattipyrettä hetki öljyssä, lisää tomaattimurska sekä vesi, peruna, porkkana, sellaeri ja tuoreet viherpavut kattilaan. Hauduttele puolisen tutia ja lisää kesäkurpitsa, kukkakaali, pasta ja tuoreet yrtit. Lisää vettä tarvittaessa. Keitä 10-15 minuuttia ja tarjoile juustoraasteen kera. (Tuija Ruuska, Kasviskarnevaalit 1998, 195)

Aasialainen kasviliemi 

4 porkkanaa; 4 sellerin vartta; 2 sipulia; ruohosipulia; 1 tl suolaa; ½ punttia tuoretta korianteria; 3 peukalonpään kokoista inkiväärin palaa; 2-3 kynttä valkosipulia; 2-3 dl kuivattuja siitakesieniä tai muita kotimaisia sieniä) ; 3 l vettä 3 rkl soijakastiketta; 1 tl suolaa

Pilko vihannekset reiluiksi paloiksi. Halkaise sipulinkynnet ja viipaloi inkivääri. Laita kaikki ainekset (paitsi suola ja soija kastike) kattilaan kiehumaan ja keittele noin 1-2 tuntia. Siivilöi liemi ja lisää lopuksi suola ja soija. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998, 11) 

Kesäkurpitsakeitto

500 g kurpitsaa; 5 dl vettä; 7 dl maitoa: yrttisuolaa; valkosipulijauhetta

Kuori kurpitsa ja poista siement. Kuutioi. Keitä kurpitsat kypsiksi vedessä. Soseuta ja kaada kattilaan. Lisää keittoon maito(kerma) ja mausteet ja kiehauta keitto. Keiton voi tarjota esim. lämpimien juustovoileipien kanssa.

Kurpitsakeitto

1 l kuutioitua kurpitsaa; 1 purjo; 2 valkosipulinkynttä viipaleina; 1 l vettä tai aasialaista kasvislientä 1-2 rkl pilkottua sitruunanruohoa; 2 rkl soijakastiketta; 2-3 limenkehteä (puolikkainen); 1 rkl ruskeata sokeria tai ananasmehua; 1-2 tl punaista currytahnaa (** ks erillinen)

Laita kaikki aineet kattilaan paitsi soija ja anna kiehahtaa. Keitä 10-15 min, niin että kurpitsa on juuri ja juuri kypsää. Lisää soija ja tarjoile. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit, 1998, 13)

Kasvisborssikeitto

1 l kiehuvaa vettä; 1 kasviskuutio; 3 punajuurta; 1 pieni punakaali; 1 purjo; 1 sipuli; pala selleriä; 2 valkosipulin kynttä; 2 rkl öljyä; 1 sitruunan mehu;;1 laakerinlehti; mustapippuria; timjamia

Paloittele sipuli, purjo, punakaali ja selleri. Suikaloin punajuuri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kaali, purjo, sipuli ja selleri. Kääntele kasviksia muutama minuutti öljyssä. Lisää kiehuva vesi ja kasviskuutio, valkosipuli, laakerinlehti ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä n. Puoli tuntia. Lisää punajuuret, timjami ja sitruunan mehu. Keitä vielä n. 10 minuuttia. Tarjoa keitto smetanan kera.

PUUROJA

Kesäkurpitsapuuro

Raastettua kesäkurpitsaa, puolukoita ja karkeaksi jauhettua vehnää.

Tuliset herkkusieninuudelit

150 g riisinuudeleita, n. 3-4 rkl öljyä, 3 valkosipulinkynttä, pala purjoa, 1-2 tl punaista currytahnaa, 200 g herkkusieniä, 1 rkl sokeria tai omenamehutiivistettä, kesäkurpitsa

Laita nuudeleita hetki vedessä ja valuta neste pois. Paista pannulla tai wokissa valkosipulia, purjoa ja punaista currytahnaa. Lisää hetken päästä pilkotut herkkusienet ja kesäkurpitsa. Pyöräytä hetki. Lisää nuudelit ja makeutus. Hauduta noin 5 min. Jos haluat nuudeleista pehmeämmän makuisia lisää 1-2 dl kookosmaitoa ja herkuttele. (Tuija Ruuska, Kasviskarnevaalit 1998, 53)

Sieni-kesäkurpitsakeitto

200 g kuivattuja tai tuoreita tatteja tai muita sieniä, 1 keskikokoinen kesäkurpitsa,1 rkl öljyä, 1 sipuli, 2 rkl riisijauhoa, kasvisliemikuutio, 1 tlk kookosmaitoa, suolaa, valkopippuria, ruohosipulia, kirveliä.

Pilko sipuli ja kulota öljyssä. Lisää sienet ja pieneksi pilkottu kesäkurpitsa. Lisää ja kypsennä sieniä ja kesäkurpitsaa. Lisää kiehuva vesi ja kasviskuutio. Anna kiehahtaa hetken. Lisää riisijauho. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää kookosmaito ja lopuksi suola, valkopippuri, ruohosipuli ja kirveli makusi mukaan.

Sienisalaatti 1-2-3 (Anne Ekroos 2017)

1 dl silputtua sipulia

2 dl kermavaahtoa

3 dl silputtua kangassientä tai sekasientä

Suppilovahverohyytelö (Anne Ekroos 2017)

1 ½ litraa suppiloita (tai kantarelleja)

2 dl vettä

1 dl etikkaa

1 dl viinietikkaa

½ tl suolaa

½ kg sokeria tai hyytelösokeria

1 kpl kanelitanko

10 kpl neilikoita

rosépippureita

Yhdistä liemi, suppilot ja mausteet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä n. 20 min., niin että seos kiehahtaa. Tämän jälkeen jäähdytä ja annostele purkkeihin. Laita rosépippurit sienten päälle ennen korkin sulkemista. Tarjoile liharuokien kanssa.

Parempien herrojen suppilovahverokeitto (Anne Ekroos 2017)

1 ½ – 2 litraa vettä

2 lihaliemikuutiota

2 pkt koskenlaskijajuustoa

suppilovahveroita (haihduta neste ensin pannulla)

suuruste        1 dl vettä

                      2 rkl vehnäjauhoja

                      mustapippuria

                      suolaa maun mukaan

Kiehauta vesi, lisää lihaliemikuutiot. Pilko juusto ja sulata nesteeseen. Lisää pannulta kuivatut suppilot, pilko vähän. Tee suuruste ja lisää keittoon. Anna kiehua hiljalleen n. 20 minuuttia, että sienet ovat kypsiä. Maista ja mykisty.

Riistapiirakka (Anne Ekroos 2017)

1 pkt valmistaikinaa

sipulia

savuporotuorejuusto

suppiloita tai kanttarelleja

1 muna

mustapippuria, suolaa

Tuoreista sienistä poista neste käyttämällä niitä ensin pannulla. Kuivattuja sieniä pitää liottaa ensin 5-10 min. Lisää tuorejuusto, silputtu sipuli, kananmuna ja mausteet. Laita sose kaulitulle tikinalle ja paista taikinan ohjeen mukaan.

LIHAA

SUIKALEPAISTI (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

200 g marinoituja kinkkusuikaleita (voissa tai öljyssä kevyesti freesattuja) pannaan pannulle vähän kerrallaan – pannu huuhdellaan välillä jne. 1 sipuli; lipstikkaa mausteeksi

Pannaan uunipataan, myös huuhdevedet niin että liha peittyy . Uuniin ensin 175 -150-120 asteeseen. Haudutetaan uunissa noin 1 ½ t. Kun kypsää, lorautetaan kermaa ja ripotellaan persiljaa päälle. Paistin lisänä keitettyjä perunoita ja vihanneksia (markan herneitä ja porkkanoita)

NYT JO HARVINAINEN HERKKUMME – JUUSTOPAISTI (Juvan Annikki Liikasen mukaan)

300-400 g silavaista siankylkeä; 1 sipuli; 1 l ternimaitoa; suolaa maun mukaan

Liha leikataan pieniksi ja ruskistetaan pannulla, hienonnettu sipuli lisätään joukkoon kuullottumaan. Kaadetaan uunivuokaan ternimaidon joukkoon, maustetaan suolalla ja paistetaan kohtalaisessa uuninlämmössä, kunnen pinta on kauniin ruskea. Maitoa voi jatkaa lisäämällä 2 dl maitoa ja 2 kananmunaa.

Ei ole mikään diettiruoka, mutta tykkäämme silti herkutella tilaisuuden tullen kun ternimaitoa tavoittaa.

MEHEVÄ PORONPAISTI (Saatu Tuovi Tepsalta Sodankylästä.)

Tätä tarvitset:

Noin 2 kg:n painoinen poronpaisti

Suolaa

Tee näin:

Sido paisti pyöreäksi puuvillanarulla.

Mausta suolalla.

Ruskista paisti kauttaaltaan kuumalla paistinpannulla.

Pane liha uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla.

Voit myös käyttää paistopussia.

Kypsennä paistia 150‑asteisessa uunissa 2‑3 tuntia eli kunnes lihalämpömittari näyttää 60 astetta.

Ota paisti uunista ja anna sen vetäytyä vuoassa parikymmentä minuuttia.

Leikkaa paistista ohuita viipaleita poikkisyin.

Tarjoa lisänä punajuuria, perunamuusia, puolukoita ja uunissa paahdettuja juureksia.

Viinisuositus:

Hedelmäinen ja hieman tamminen punaviini, esimerkiksi Riojan alueen Baron de Ley Reserva 

on täydellinen valinta poronpaistin ja juuresten kumppaniksi.

–  ALOITTELIJALLE 

‑  VALMISTUSAIKA 2‑3 TUNTIA, VETÄYTYMISAIKA 20 MIN.

Näin tekee Kangasniemen Liikanen Kalakukon pikku ahvenista

Pohja: 0,5 l vettä; – 1 pkt hiivaa; – 2 tl suolaa; – n. 3dl ruisjauhoja; – n 1dl vehnäjauhoja; – hieman öljyä

Täyte:– pikku ahvenia (paljon); – sian kylkeä (jossa myös kunnon läskiä); – 3 sipulia; – suolaa 

Liota hiiva lämpimään veteen. Sekoita jauhot niin, että tulee vellimäinen seos. anna seoksen kohota liinan alla noin 2 tuntia, niin että se kuplii. Alusta taikina ruisjauhoilla (joukkoon, n 2 dl vehnäjauhoja), lisää hieman öljyä. Kohota taikinaa hetken aikaa. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan niin että taikinaa tulee myös reunojen yli. Lado (käsipaperilla kuivatut) pikku ahvenia kerros ”limittäin”, lisää seuraavaksi sian kylkeä, suolaa ja sipulia, näin tee useampia kerroksia (ainakin 3). Kaulitse lopusta taikinasta kansi kukolle, taivuta reunat kanteen ja liimaa vedellä kiinni.

Paista kukkoa alkuun 250 asteen lämmössä niin että se saa kauniin mieluummin hieman tumman rusketuksen pintaansa. Tämän jälkeen laita vuoan päälle voipaperi arkki tämän päälle kasteltu (mieluummin pellavaa) pyyheliina jonka olet taitellut sopivan kokoiseksi. Tämän päälle vielä folio paperi. Uunin lämpötilan voit laskea 175-200 aseeseen. Välillä kurkistellaan folion alle ja kastellaan pyyheliinaa. Anna Kukon paistua ”hymyillen” noin 5 tuntia. 

Kolmannessa polvessa kukkoa tekee näin Sirkka Liisa Kuusisto

Kalainen keitto

1 sipuli; 1 purjosipuli; 1 l vettä; 200 gr pakastekalaa; katkarapuja; mustekalaa; 3 perunaa (voi jättää poiskin); 2 rkl tomaattipureeta; sitruunapippuria; valkosipulijauhetta; timjamia, suola; tilliä, ruohosipulia

Viipaloi sipuli ja purjosipuli – hauduta voissa tai öljyssä. Lisää tomaattipureet ja mausteet. Lisää kiehuva vesi sekä paloitellut kuoritut perunat. Keitä kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Paloittele pakastekala ja mustekala keittoon. Keitä muutama minuutti. Lisää katkaravut. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi hiennonnettu tilli ja ruohosipuli.

Sardini Erikoinen

1/2 punasipuli renkaina; 75 gr. kesäkurpitsaa viipaleina; 1 tl tuoretta hiennonnettua tilliä ; 2 perattua sardiinia; 2 rkl kuivaa valkoviiniä tai kasvislientä; 1 rkl tomaattisosetta; 1 tl sitruunankuorta; suolaa; vastajauhettua mustapippuria; 1 pieni viipaloitu tomaatti; 1 tl maissijauhoja; 2 tl sitruunanmehua; koristeena tillinoksa, sitruunanviipaleita1) Sekoita sipuli, kesäkurpitsa ja tilli. Peitä seoksella pitkänomainen vadin pohja. 2) Tee vihannesten päälle tilaa kahdelle kalalle. Sekoita keskenään viini tai kasviliemi, tomaattisose, sitruunankuori ja mausteet. Kaada seos kalojen päälle. 3) Peitä kannella ja kypsennä kovalla teholla 2 min. Aseta tomaattiviipaleet kalan päälle. Peitä uudelleen ja kypsennä keskikovalla teholla 3 1/2 – 4 min. tai kunnes kala ja vihannekset ovat pehmenneet. 4) Aseta kala ja vihannekset lämmitetylle tarjoiluvadille. Sekoita keskenään maissijauhot ja sitruunanmehu, kaada kypsennysastiaan jääneen nesteen joukkoon ja kuumenna kovalla teholla 1-1 1/2 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita 2-3 kertaa. 5) Tarkista mausteet ja kaada kastike kalan ja vihannesten päälle. Koristele tillillä ja sitruunalla. 6) Jos haluat sardiineihin rapean pinnan, pane ne kastikkeen kypsyessä muutaman voinokareen kera kuuman grillin alle.

TAHNOJA

Lahnatahna (Sirkka-Liisa Kuusisto)

savustettu lahna; maustamaton tuorejuusto; sitruunapippuria; tilliä; persiljaa

Ainekset sekoitetaan keskenään tahnaksi. Sopivaa uuniperunan täytteeksi tai tuoreen leivän kanssa syötäväksi.

Vihreä currytahna 

10 pientä thaichiliä tai 4 isompaa ; chiliä (esim. serrano tai jalopeno); 2-3 sitruunanruohon vartta; 1 nippu ruohosipulia; 2 rkl valkosipulimurskaa; 1 rkl raastettua inkivääriä tai galanganjuurta; 1 rkl raastettua sitruunan- tai limenkuorte; 2 rkl jauhettua korianteria; 1 rkl jauhettua kuminaa; ½ dl tuoretta korianteria; ripaus mustapippuria; 1 tl suolaa; 

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa tahnaksi. Lisää tahnaan n. ½ dl öljyä säilyvyyden takia. Voit säilöä sitä jääkaapissa muutamia viikkoja. Käytä vihannescurreihin ja keittoihin.( Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998, 16)

Punainen currytahna

20 kuivattua chiliä; 1 dl pilkottua ruoho- tai kevätsipulia; 2 rkl valkosipulimurskaa; 1 rkl raastettua inkiväärimurskaa; 1 rkl kokonaisia korianterin siemeniä 1 tl raasettua limen kuorta; 1 tl kokonaisia kuminansiemeniä 2-3 sitruunanruohon vartta; 1 tl maustepippuria 1/4 dl – ½ dl öljyä2 rkl tuoretta korianteria

Ota chilista kanta pois ja ravista kuivia siemeniä ulos sen verran kun suosiolla saat. Liota chilejä lämpimässä vedessä n. 20 min. Paahda kuminan- ja korianterinsiemeniä pannulla muutamia minuuteja ja murskaa ne huhmaressa tai kahvimyllyssä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita purkkiin. Lopuksi voit lisätä tahnaan n- ½ dl öljyä säilyvyyden takia.( Tuija Ruuska, Kasviskarnevaalit 1998)

LEIVONNAISIA

Kesäkurpitsaohukaiset

n. 5 dl raastettua kesäkurpitsaa; 2 kananmunaa; 3 rkl öljyä; 1 ½ dl vehnäjauhoa; suolaa, kirveliä, sitruunamelissaa

Soseutta kesäkurpitsa tai raasta tuore kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Lisää munat, öljy ja jauhot. Lisää suola ja mahdolliset mausteet makusi mukaan. Paista taikinasta ohukaisia Tarjoa ohukaiset tuoresalaatin kanssa (esim. kreikkalaisen salaatin kera).

Sämpylät (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

½ l juuston heraa lämmitetääb käden lämpöiseksi; 1 paketti hiivaa; kauraryyniä tai neljän viljan ryyniä

Annetaan nousta leivinliinan alla. Alustetaan. Lisätään suola siirappi, fenkoli, hiivaleipäjauhoja, öljyä, margariinia tai voisulaa. Nostatetaan, pyöritellään pyöreitä sämpylöitä, jotka voidellaan maidolla. Paistetaan 200 asteessa noin 6-7 minuuttia.

Liikasen mummin röhkönen ( Sirkka-Liisa Tupala o.s. Liikanen)

3 dl rikottuja ohraryynejä; 3 dl vettä; suolaa; ½ dl kauraryynejä; ½ dl vehnäjauhoja; 2 munaa; voita (öljyä); 2 pr kermaviiliä;

Kiehauta ohraryynit ja anna turvota. Sekoita muut aineet joukkoon. Paista hyvin voidellulla pellillä 200 asteessa.

Porkkana-kesäkurpitsarieskat

4 isoa rieskaa; 1 dl vettä tai keitinlientä; 2,5 dl porkkana-kesäkurpitsasosetta; 1/2 tl suolaa; 1 dl maissijauhoa; 0,5 dl hirssijauhoja; 2 rkl öljyä

Keitä porkkanat ja kesäkurpitsat vähässä vedessä. Ota keitinliemi talteen. Soseuta keitetyt porkkanat ja kesäkurpitsa. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele leivinpaperille neljä isoa rieskaa. Paista 250 asteessa 20 min.

Suklaasydän (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

100 g taloussuklaata; 100 g margariinia tai voita; 1 dl sokeria; 3 kananmunaa; 1 ½ dl vehnäjauhoja; 1 tl leivinjauhoa; 1 tl vanilliinisokeria;; Kostutus: omenamehua

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Lisää siihen rasva ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää haaleaksi jäähtyneeseen suklaaseokseen munavaahto sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada seos kevyesti voideltuun ja korppujauhetettuun pyöreään tai sydänvuokaan. Kypsennä uunissa 170 asteeseen n. 35 min. Halkaise jäähtynyt kakku ja kostuta halutessasi. Pane pohjalevyn päälle hedelmäsose ja mahdollisesti paksua kermaa rahka kermavaahtoa. Nosta toinen levy täytteen päälle. Sulata suklaa ja levitä se veitsellä tai lastalla tasaiseksi kuoreksi kakun pinnalle. Koristele pinta ennen suklaan kuivumista.

Mureat piparkakut (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

3 munaa; 3 dl sokeria; 1 dl fariinia; 1 dl siirappia; 400 g rasvaa (voi olla myös öljyä); 3 tl kardemummaa; 1 tl kanelia; 1 tl neilikkaa; 1 tl inkivääriä; ½ tl maustepippuria ja pomeranssin kuorta; n. 9 dl vehnäjauhoa (1 osa hiivaleipäjauhoja ); 3 dl perunajauhoja; 3 dl soodaa

1) Munat ja sokeri vaahdotetaan 2) Lisätään mausteet, jauhot ja sooda sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan 3) muokataan notkeaksi 4) Paistetaan 225 asteessa Taikina tehdään edellisenä iltana ennen paistamista

Kurpitsakakku

1 dl auringonkukkaöljyä; 2 munaa; 1 dl vettä; 3 soseutettua kurpitsaa (n. 600 gr); 5 dl vehnäjauhoja; 1 tl merisuolaa; 2 tl raastettua muskottipähkinää; 1 tl soodaa; 2 dl fariinisokeria; 1 dl hasselpähkinöitä rouheena; 1 dl rusinoita

Sekoita öljy, vatkatut munat, vesi ja kurpitsasose. Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet. Yhdistä sekoitukset. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pitkänomaiseen kakkuvuokaan. Paista kypsäksi miedossa uuninlämmössä n. 170 C noin 1,5 t. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Kesäkurpitsapiiras

Taikina. 100 g voita tai margariinia; 3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja; 3-4 rkl kylmää vettä;

>i>Täyte: 2-3 (runsas 600 gr.) kesäkurpitsaa; 1 dl kermaa, smetanaa, kermaviiliä tai crème fraichea; 1 sitruuna; 3-4 rkl fariinisokeria; 1/2-1 tl inkivääriä; 3 munaa

Tee täyte ensin. Pese ja paloittele kesäkurpitsat. Keitä palat vedessä kypsiksi. Valuta ja soseuta kurpitsat. Jos sose on hyvin vetistä, pane se lävikköön valumaan pohjan valmistuksen ajaksi. Mausta sose sitruunanmehulla ja halutessasi raastetulla kuorella, sokerilla ja inkiväärillä.

Sekoita jauhot ja huoneenlämpöinen rasva. lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa 10.15 minuutttia. Kaada kesäkurpitsasose puolikypsälle paistospohjalle. Työnnä piirakka takaisin uuniin ja paista edelleen 10-15 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä kylmän kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

KASVISRUOKIA

Vesisoosi (Harri Liikasen muistista lapsuusajan herkku.)

Uudet perunat pestään huolella ja keitetään. Syvälle lautaselle laitetaan uusia perunoita pilkottuna, sipulisilppua tai renkaita, voita ja lopuksi kuumaa vettä. Suolaa maun mukaan. Ainekset sekoitetaan ja lusikkaruoka on valmis. Ruohosipulisilppu sopii hyvin koristeeksi.

Kesäkurpitsamakaronivuoka 

n. 200 g nauhamakaroneja; 1 kesäkurpitsa; 1 porkkana; 1 tlk smetanaa; 1/2 tl yrittisuolaa; 1/1-1 tl paprikaa; 1 dl vettä ; 1 dl juustoraastetta; 1 rkl voita

Keitä nauhamakaronit vedessä ohjeen mukaan. Valuta ne ja kaada uunivuokaan. Kuutio kesäkurpitsa ja raasta porkkana. Hauduta niitä voissa kymmenisen minuuttia. Kaada pannulle smetana ja mausta seos. Keitä hyvällä lämmöllä niin että smetana kuivuu lähes kokonaan. Kaada seos makaronien päälle vuokaan. Huuhdo pannu desilitralla vettä ja kaada se myös vuokaan. Näin tulee vuoan pohjalle kosteutta, joka pitää makaronit mehevinä. Peitä vuoka juustoraasteella, kypsennä ja kuorruta uunissa vajaa parikymmentä minuuttia. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

Grillattu kesäkurpitsa

Viipaleita voidellaan seoksella, jossa on öljyä 1 rkl, 1 rkl soijakastiketta, paprikaa ja pippuria. Kypsennetään molemmin puolin 5 min.

Pataruokaa

225 g nauhamakaroneja; silputtu sipuli; puristettu valkosipulin kynsi; 1 rkl ruokaöljyä; 3 viipaloitua kesäkurpitsaa; 1 pieni punainen paprika; hieman vehnäjauhoja; 3 dl maitoa tai vettä; 75 g kypsää Cheddar juustoa raasteena; 350 g frankfurtin makkaroita 5 cm:n viipaleina tai sieniä; suolaa ja pippuria; voita tai margariinia; Koristeet: persiljaa

1) Pane makaronit tilavaan kulhoon. Lisää 1 l kiehuvaa suolalla maustettua vettä. Peitä reiällisellä mikroaaltokelmulla ja kuumenna kovalla teholla 6 minuuttia. Anna seistä 3 minuuttia. Valuta. 2) Pane sipuli, valkosipuli, öljy ja voi tai margariini tilavaan uunin kestävään astiaan ja kuumenna kovalla teholla 2 min. 3) Lisää kesäkurpitsat ja paprika ja kuumenna kovalla teholla 3 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot sekä vähitellen maito. 4) Kuumenna kovalla teholla 2-3 minuuttia kunnes seos on sannut. Hämmennä 2-3 kertaa. Sekoita joukkoon 2/3 juustosta sekä makkarat ja makaronit. Tarkista mausteet. 5) Ripottele loput juustosta pinnalle ja kypsennä yhdistelmällä 230 C/ matala teho 15-18 min. Koristele persiljalla ja tarjoile.

Kesäkurpitsaa maapähkinätäytteellä

3-4 pientä kesäkurpitsaa; Täyte: sipulia; selleriä ; rkl margariinia/voita; dl maapähkinöitä rouheena; dl leivänmuruja; rkl tomaattisosetta; kananmuna; 1/2 tl salvia;suolaa, pippuria

Kastike: 1 rkl margariini/voi, 2 rkl vehnäjauhoja; 3 dl kasvislientä; dl kermaa suolaa, pippuria, hiennonnettua persiljaa

Puolita kesäkurpitsat, poista siemenet ja keitä kevyesti suolatussa vedessä n. 4 min. Pienennä sipuli, selleri. Hienonna maapähkinät ja sekoita ne leivänmuruihin yhdessä tomaattisoseen, munan ja mausteiden kanssa. Pane täyte kesäkurpitsan puolikkaisiin ja sido ne kokonaisiksi. Kaada kastike niiden päälle ja paista uunissa n. 200 C noin 30 minuuttia.

Kesäkurpitsamuhennos 

kg kesäkurpitsaa; 3 tomaattia; 2 sipulia; 2 rkl öljyä; yrittisuolaa; basilikaa; kirveliä; tilkka vettä; 

Kuutioi kesäkurpitsat ja tomaatit pieniin lohkoihin. Suikaloi sipulit. kuumenna kasaru ja mittaa siihen öljy. Ruskista tomaatit, kesäkurpitsat ja sipulit kevyesti. Lisää kasariin tilkka vettä ja anna hautua kypsäksi. Mausta ruoka lopuksi yrttisuolalla, basilikalla ja kirvelillä.

Kesäkurpitsaa juuston kera

800 g kesäkurpitsaa; 200 g sulatejuustoa; 100 g voita;2 valkosipulinkynttä; persiljaa, yrttisuolaa ja mustapippuria

Pese ja kuivaa kesäkurpitsat. Leikka ne noin 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Sulata kasarissa puolet voista. Pane kasariin kesäkurpitsat, valkosipulinkynnet ja persiljasilppu. Pane kansi päälle ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 min. Ota kasari liedeltä ja lisää siihen loput voista, mausteet ja juustoraaste. Pane kasari kuumaan uuniin n. 10 minuutiksi, kunnes juusto on sulanut.

Juustokuorutettu kesäkurpitsa 

Keskikokoinen kesäkurpitsa, 3 dl juustoraastetta; 1 rkl öljyä; yrttisuoplaa; tilkka vettä; paprikajauhoa; currya

Pese kesäkurpitsa ja leikkaa se pitkittäisuunnassa noin sentin paksuisiksi viipalaeiksi. Sivele matalareunainen uunivuoka öljyllä ja lisää pohjalle pieni tilkka vettä. Peitä vuoan pohja kesäkurpitsaviipaleilla, mausta viipaleet ja ripottele päälle desilitran verran juustoraasetta. Lado loput kesäkurpitsan viipaleet vuokaan, mausta ja peitä juustoraasteella. Paista uunissa noin 200 asteessa. 

Täytetyt kesäkurpitsat

2 pientä kesäkurpitsaa; 1 dl pitkäjyväistä riisiä; 2 1/2 dl vettä keittämiseen; 200 g pussi pakastettua maissia; pieni nippu persiljaa; 1 dl juustoraastetta; 1 tl yrttisuolaa; vuokaan 2 dl kasvislientä tai vettä

Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa. Koverra lusikalla pehmeä sisus pois. Hakkaa se silpuksi. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Sekoita riisi, sulatettu pakastemaissi, silputtu persilja ja kurpitsan sisus. Mausta suolalla. Pakkaa täyte kesäkurpitsan koloihin. Painele tiiviiksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Aseta kesäkurpitsat vuokaan vierekkäin ja kaada pohjalle tilkka nestettä: kasvislientä tai vettä. Hauduttele 200-asteisessa uunissa reilut puolituntia. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Kesäkurpitsa saa kypsyä jokseenkin pehmeäksi ja meheväksi. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Kurpitsaa ja paprikaa hapankermassa

n. 1/2 kg:n kurpitsa; 200 g punaista paprikaa; keskikokoinen sipulia; 2 rkl voita; 2 dl hapankermaa; suolaa, sokeria ja hienonnettua persiljaa

Kuori ja lohko sipulit. Poista paprikasta siemenkota ja leikkele paprika ohuiksi suikaleiksi. Pane paprikansuikaleet sipulin kanssa kasariin ja kaada päälle n. 3 dl kiehuvaa vettä.Lisää suolaa, sokeria ja voi ja keitä kannen alla kypsäksi. Lisää lopuksi kuorittu ja kuutioitu kurpitsa ja keitä vielä n. 10 min. Suurusta keitos vehnäjauhoilla, kiehauta, nosta tulelta ja lisää hapankermaa. Sirottele viimeksi päälle hiennonnettua persiljaa,

Kurpitsaveneet

Täytä kesäkurpitsat katkaravuilla ja tillillä, sienillä ja riisillä. Sienien tilalla voi myös olla jauhelihaa.

Kesäkurpitsalaatikko

Kurpitsan viipaleita keitetään 5-10 min. Keitetty riisi, paistettuja sieniä ja oliivinpuolikkaita. Laatikkoaineet peitetään juustolla maustetulla valkokastikkeella.

Ranskalainen kesäkurpitsamureke

Tarvitset ohuita kesäkurpitsan viipaleita, riisiä ja tomaattimurskaa. Vuokaan laitetaan tomaattia pohjalle, riisiä päälle ja sitten kesäkurpitsaa ja lopuksi tomaattia, joka voidaan maustaa valkosipulilla. Joukkoon valutetaan 2 rkl öljyä ja ruokaa kypsennetään puoli tuntia. Vuokaan lisätään juustoraastetta, jonka joukkoon on murennettu 2 palaa vaaleaa leipää, ja paitsos laitetaan uuniin vielä 10-15 minuutiksi.

Kreikkalaiset kesäkurpitsat

1 suuri sipuli; 1 maustekimppu /persiljaa, timjamia, laaakerinlehti); 10 korianteria; sitruuna; 2 rkl oliiviöljyä; 1 1/2 dl valkoviiniä: 1 1/2 dl vettä; 10 pientä (n. 200 g); kesäkurpitsaa ; suolaa, pippuria

Kuori ja silppua sipuli. Sido maustekimppu harsoon. Purista sitruunasta mehu. Pane kattilaan 2 rkl öljyä, kuumenna ja lisää sipulisilppu, keitä 2 minuuttia hämmentäen puukauhalla. Lisdää sitten valkoviini ja saman verran vettä sekä maustekimppu, korianterit ja sitruunamehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä 5 min. Puhdista kesäkurpitsat ja paloittele ne. Lisää liemeen ja keitä n. 20 min. Nosta kesäkurpitsat reikäkauhalla salaattikulhoon, siivilöi liemi päälle ja anna jäähtyä. Tarjoa kylmänä.

Kesäkurpitsapata

200 g kaalia; 200 g sipulia; 500 g kesäkurpitsaa; 200 g juuriselleriä; 2 kasvisliemikuutiota; 5 dl vettä ; 2 rkl ruokaöljyä; 1 tl kirveliä

Kuori selleri ja sipulit ja pese kesäkurpitsa. Suikaloi kaali, kuutioi selleri ja kesäkurpitsa. Hienonna sipulit. Kuumenna kasari ja mittaa siihen öljy. Pane kaikki aksvikset paitsi kesäkurpitsa kasariin ja hauduta 5 min. Lisää kasariin vesi, kasvisliemikuutiot ja kesäkurpitsa. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi ja mausta lopuksi.

Kesäkurpitsaa ja saksanpähkinöitä 

Kesäkurpitsa; öljyä ja/tai voita; saksanpähkinöitä; suolaa

Pese kesäkurpitsa ja leikkaa kahtia pituussuuntaan. Leikkaa tämän jälkeen kurpitsan puolikkaan siivuiksi (puolikuunmuotoisia paloja). Paista kesäkurpitsan palat ja saksanpähkinät öljyssä paistinpannulla. Lisää suola. Pane pähkinät sivuun. Lisää öljyä ja ajtka kurpitsanpalojen paistamista. Tarjoile kuumana. (Odiyan Country Cookbook, 62)

Tofua chili-tamarindikastikkeessa 

1 rkl raastettua inkivääriä; 1 rkl valkosipulimurskaa; 1 sitruunanruohon varsi pilkottuna; sipuli; 1-2 pientä tuoretta thaichiliä; 2-3 rkl öljyä; 200 gr tofua; pieni kesäkurpitsa; 1 ½ dl tamarindipyrettä; 2 -3 dl vettä; ruohosipulia; suolaa

Paista inkivääriä, sipulia, valkosipulia, chiliä ja sitruunanruohoa hetki pannulla. Lisää paloiteltu tofu ja paista muutamia minuutteja. Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja pyöräytä hetki. Lisää tamaridinpyre, vesi, sokeri ja hauduttele n 20 minuuttia. Ripottele päälle ruohosipulia ja tarjoile riisin tai nuudeleiden kera.( Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998, 56)

Länsi-Intian peruna-kurpitsacurry 

Curreja valmisteaan myös Karibian alueella melkein samaan tapaan kuin Intiassa. Tarjoile riisin ja papujen kanssa.

6 perunaa; ½ kg kesäkurpitsaa; 2 sipulia; 4 rkl öljyä; 2 rkl raastettua inkivääriä ; 1-2 rkl valkosipulimurskaa; ½ -1 tuore chili ; 4 dl tomaattimurskaa; 1 tl sinapinsiemeniä; 2 laakerinlehteä; 2 tl jauhettua jeeraa tai kuminaa; 1 tl jauhettua korianteria;½ tl jauhettua fenkolia; 1 tl maustepippuria; yhden limen mehu; 2-3 dl kookosmaitoa; 1-2 tl suolaa>/P> 

Pilko perunat ja kurpitsat. Paista sipulia, sinapinsiemeniä, valkosipulia, inkivääeiä ja chiliä kunnes sipuli on pehmeä. Lisää sitten kumina, korianteri, fenkoli, maustepippuri ja laakerinlehdet kattilaa ja pyöräytä hetki. Lisää kookosmaito ja tomaattimurska. Laita kuutioitu peruna ja kurpitsa kattilaan ja hauduttele kypsäksi ( n 15-20 min)(Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998, 92) 

Kurpitsaa ja oliiveja

Valmista tämä kurpitsaruoka päivää ennen tarjoamista niin sen maut ovat tasaantuneet. Tarjoile riisin kera.

2 rkl oliiviöljyä; 2 rkl valkosipulia; 1 sipuli; 1 rkl tomaattipyrettä; 2 dl tomaattimurskaa; 1 kg kurpitsaa; 1 dl mustia kivettömiä Kalamata-oliiveja rouhittua mustapippuria;1 tl kuivattua timjamia; 2 dl vettä; ½ tl suolaa

Kuutioi kurpitsa ja pilko sipuli. Paista sipulia, valkosipulia ja tomaattipyrettä hetki kattilassa. Lisää tomaattimurska, kurpitsa, oliivit ja timjami. Hauduta puolisen tuntia. Tarjoa riisin. Cous-cousin tai perunoiden kera. Cous-cous on jauhetusta vehnästä valmistettu viljavalmiste. Sitä on saatavana niin kuoritusta kuin kokojyvävehnästä tehtynä. (Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998,223)

Cous-cousin valmistaminen uunissa

3 dl cous-cousia; 5 dl vettä; 1 rkl voita tai öljyä; ½ tl suolaa

Laita cous-cous uunivuokaa. Kaada kiehunut vesi, rasva ja suola päälle. Laita 200-asteiseen uuniin kannen alle noin kymmeneksi minuutiksi. Kun cous-cous on valmista, tarjoile vihanneshöystön kera.

Kasvispaella 

3 dl kokojyväriisiä; 4 dl vettä; ½ tl suolaa 

Keitä riiri irtonaiseksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen, kiehauta, madalla lämpöä ja anna hautua n puolisen tuntia.

Kasvikset: 200 gr herkkusieniä; 1 punainen paprika; 1 vihreä paprika; 1 purjo; 2 rkl valkosipulia; 2 porkkanaa; 1 kesäkurpitsa, 1-2 tomaattia; mustia oliiveja, 100 gr tofua, tuoretta persiljaa, suolaa

Paista purjoa, paprikaa ja herkkusieniä valkosipulin kanssa hetki pannussa. Lisää hetken päästä ohueksi viipaloidut porkkanat ja hiukan nestettä. Hauduttele. Paista paloiteltu tofu erikseen pannulla pienessä öljymäärässä kauniin rukseaksi. Kun porkkanat ovat puolikypsiä lisää viipaloidut kesäkurpitsat, oliivit ja tofu. Hauduta kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä, lisää lohkotut tomaatit ja pyöräytä niitä niin että tomaatit lämpenevät. Sekoita riisiin ja tarjoile aurinkotomaattikastikkeen ja patongin kera. Jos haluat paellaan tulisuutta lisää alussa tuoretta chiliä tai tarjoile paellan kanssa chilikastiketta. ( Tuija Ruuska, kasviskarnevaalit 1998, 234) (Välimeren ruokia)

Kesäkurpitsat ranskalaiseen tapaan

4 kesäkurpitsaa (n. 1 kg); 2 tomaattia; 2 rkl öljyä; 50 g voita; 2 sipulia; 1,5 dl riisiä; 4 dl kasvislientä; 60 g juustoraastetta; 2 rkl kermaa; 2 rkl korppujauhetta; yrttisuolaa; hiennonnettua maustepippuria

Huuhdo tomaatit ja silppua ne erittäin hienoksi. Halkaise kesäkurpitsat, tee terävällä veitsellä viilto 1/2 cm:n päähän reiunoista ja kskelle maltoa kymmenkunta viiltoa. kuumenna öljy paistinpannussa ja kypsennä kesäkurpitsanpuolikkaita siinä miedolla lämmöllä. Anna kesäkurpitsojen hieman jäähtyä ja koverra sitten lusikalla malto pois puhkaisematta kuorta. Silppua malto. Kuori ja silppua sipuli. kuumenna kasari ja lisää siihen voita. Lisääpuolet sipulista ja kesäkurpitsanmalto. Kypsennä 10 min. Lämmitä uuni hyvin kuumaksi (250) Voitele tulenkestsävä vati. kuumenna kasari ja lisää siihen loput voista, loput sipulista ja tomaatinpalat. Hauduta niitä muutama minuutti. Lisää kasariin riisi ja kasvisliemi. Keitä n. 15-20 minuuttia. Riisi on kypsää kun se on imenyt kaiksen kasvisliemen. Lisää kasariin lopuksi kerma ja juustoraaste. Sekoita riisi ja kurpistamalto erittäin hyvin. Täytä kesäkurpitsanpuolikkaat täytteellä. Lado ne voidellulle uunivadille. Ripottele kesäkurpitsojen päälle korppujauhetta. Paista kauniin rukseaksi uunissa.

Italialainen kasvishöystö

1 kesäkurpitsa; 3 porkkanaa; 2 isoa sipulia; pieni purjo; 200 g salkopapuja; 1 tlk murskattuja tomaatteja; 0,5 dl öljyä; 2 valkosipulinkynttä; meiramia, rakuunaa, kasvisliemikuutio

Pese ja kuutioi kesäkurpitsa. Kuori porkkasnat ja viipaloi ne. Kuori ja suikaloi sipulit. Puhdista salkopavut ja pilko ne parin sentin paloiksi. Pese ja suikaloi purjo. Kuumenna kasari ja kaada siihen öljy.Lisää vihannekset ja ruskista ne kevyesti. Lisää sitten murskatut tomaatit, kasvisleimikuutio ja mausteet. Hauduta kypsiksi. Tarjoile ruoka keitetyn riisin kera.

Bambua ja kesäkurpitsaa

4 dl kookosmaitoa; n. 250 säilöttyä bambua; 2 kesäkurpitsaa; 1 purjo; 1-2 rkl vihreätä currytahnaa (* erillinen ohje); 1 dl vettä; 3-4 limenlehteä; 1 rkl soijakastiketta; 1 rkl ruskeata sokeria; 1/2-1 tl suolaa; tuoretta korianteria

Kuumenna kookosmaito kattilassa ja lisää currytahna. Keitä muutama minuutti. Lisää babmu ja purjo. Sekoita huolellisesti. Lisää vesi, limenlehdet, suola, sokeri ja soijakastiuke. Hauduttele n. 15 min. Lisää kesäkurpitsalohkot ja hauduttele pari minuuttia. Anna kastikkeen vetäytyä viitisen minuuttia ja tarjoile. Koristele tuoreella korianterilla. ( Tuija Ruuska, Kasvuskarnevaalit, 1998,49.) 

Täytetty kesäkurpitsa

5 keskikokoista kesäkurpitsaa; vettä; 1 rkl hiennonnettua sipulia; 1 kuppi hienonnettua sientä; 2 rkl öljyä; ½ tl suolaa; hieman cayanne pippuria; 6-8 ounche cream cheese (esim hovijuustoa); ½ tl kuminaa; 1 kuppi hapanta kermaa; 2-3 munankeltuaista; chilijauhoa, kirsikkatomaatteja, persiljaa

Esikuumenna uuni n. 200 C Keitä kesäkurpitsa puolikypsiksi. Anna jäähtyä ja ota pois keitinvedestä. Kuivaa kurpitsat ja halkaise pituussuuntaan. Ota siement pois. Sekoita hiennnetut sipulit ja sienet öljyssä. Lisää mausteet, kesäkurpitsan keskus ja kermajuusto. Täytä kurpitsan keskusta tällä seoksella. Yhdistä hapankerma ja munankeltuaiset ja levitä kurpitsan päälle. Paista n. 15 – 20 min. Korista lopuksi persiljalla ja chilillä. Kuminan ja chilijauheen tilalla voit käyttää tilliä. 5-8 annosta.

Juustolla täytetyt kesäkurpitsat

kesäkurpitsa,; sipuli; voita; munia; suolaa; pippuria; oreganoa, valkosipulia, basilikaa, juustoa; maissia

Lämmitä uuni n. 200 C. Kiehauta kesäkurpitsa vedessä kunnes se on rapea. Leikkaa kurpitsa pituussuuntaan. Poista siemenet ja koverra keskusta. Hienonnsa sipuli, kuulosta öjyssä sipuli kullankeltaiseksi. Lisää kesäkurpitsan siemenet ja keskusta – keitä n-3 min. Jäähdytä täyte ja lisää siihen kananmunat ( yksi muna 3/4 täyttä kohden). Lisää suola, pippuri ja mausteet. Lisää raastettu juusto ( 1/4 kuppia juustoa yhtä kuppia täytettä kohden) . Täytä kurpitsankeskustat täytteellä. Koristele maissilla, joka on kastettu voihin. Paista kurpitsat uunissa n. 40 min.

Vaihtoehtoinen täyte: tomaattia ja juustoa

Pyttipannu

Kesäkurpitsa- ja palsternakkakuutioita, sipulia ja sieniä. punajuurta ja munamaito. Uuniin.

SALAATTEJA

Salaatti (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

Lehtisalaatti, ananas-murskaa, ½ omenaa, 2 tomaattia, ½ kurkkua Kastike: perinteinen salaattikastike (felix) ja ananasliemi

Kesäkurpitsasalaatti

200-300 g kesäkurpitsaa; pieni tälkki maissinjyviä; punainen paprika: 2-3 keskikokoista tomaattia; ruohosipulia maun mukaan; valkosipulinkynsiä; ranskalaista salaatatinkastiketta; valkopippuria

Kuori ja viipaloi kesäkurpitsa, suikaloi paprika ja lohko tomaatit. Pane vihannekset salaattiastiaan ja sekoita niihin hienoksi silputut valkosipulinkynnet ja ruohosipuli. Kaada päälle kastike, johon on lisätty valkopippuria.

Kastikkeita

Kesäkurpitsakastike

Kesäkurpitsapaloja pyöritellään currylla maustetuissa jauhoissa ja paistetaan öljyssä. Joukkoon lisätään pari kuutioitua omenaa, kermamaitoa liemeksi ja persiljaa tai krassia mausteeksi.

Kesäkurpitsaa viinietikassa

3 kuppia kesäkurpitsa viipaleita, ½ kuppia viinietikkaa, 3 rkl sitruunanmehua, 2 rkl sinappia, 2 valkosipulinkynttä, 1 rkl tilliä, 1 kuppi oliiviöljyä, suolaa ja pippuria

Viipaloi kesäkurpitsa, Kaada viipaleiden pääälle 3 kuppia kiehuvaa vettä ja anna seistä n. 5 min. Kuivaa viipaleet. Valmista viinietikkakastike: viinietikkaa, sitruunan mehua, sinappia, hiennonettua valkosipulia, tilliä, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Kaada kastike vihannesten päälle ja pane yön yli jääkaappiin. Vaihtoehtoinen täyte: sieniä, mustia oliiveja, vihreitä sipuleita. Kastiketta voi hyödyntää myös brokolin/kukkakaaliin.

HYYTELÖITÄ

Kesäkurpitsa-punaherukkahyytelö

1,4 kg kesäkurpitsaa (kuutioituna, raastettuna, soseutettuna); 0,6 kg punaherukkaa; 1-2 dl vettä: 1 kg hillosokeria

Keitä ja soseuta kesäkurpitsa ja punaherukka – lisää vähitellen seokseen hillosokeri – keitä n. 15-20 min. Kaada mataliin astioihin. Syö sellaisenaan paahdetun leivän kanssa. Sopii myös kakun täytteeksi.

Kirsikkakiisseli (Jaalan/Orimattilan Anna-Liisa Liikasen mukaan)

Kiehuvaan veteen lisätään kirsikoita ja sokeria. Liemi suurustetaan perunajauholla. Tarjotaan kermamaidon kanssa.

Kesäkurpitsa-sitruunamarmeladi

1 kg kesäkurpitsaa; 3 sitruuna; ½ dl vettä; 500 g hillosokeria

Soseutta keitetyt kesäkurpitsat, lisää kuumaan seokseen vähitellen puristettu sitruunan mehu ja hillosokeri. Keitä seosta 15-20 min välillä sekoittaen. Kuivaa ja raasta sitruunan kuori – ja lisää se loppuvaiheessa seokseen. Täytä seos mataliin astoitoihin.

Marmeladi

Kesäkurpitsa soveltuu erinomaisesti marmeladiksi omenan, pihlajanmarjojen, sitruunan, tuoreen inkiväärin ja ennen kaikkea karpalon kanssa. Katso ohje hillosokeripussin kyljestä.

Säilöntäohjeita

Kesäkurpitsaa voidaan pakastaa ryöpättynä viipaleina, kuutioina tai soseutettuna.

Pakestettu kasvihöyste

1 kg tomaatteja; 1 kg paprikaa (tai porkkanaa, mustajuurta); 500 g sipulia; 1 kg kesäkurpitsaa; 2-5 valkosipulinkynttä; basilikaa; rakuunaa; timjamia; meiramia; öljyäSeos kypsennetään lähes kypsäksi, jäähdytetään ja pakastetaan.

Kesäkurpitsaa kurkkusäilötteen avulla

Säilö kesäkurpitsaa kurkkusäilötteessä. Jos liemi tuntuu liian etikkaiselta, sitä laimennetaan keitetyllä miedolla suolavedellä. Lisämausteeksi valkosipulia, sipulia, lehtiselelrinvartta yms.

Päivitetty 8.8.2017

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *