Arkistomatka Mikkeliin

Etelä-Suomen syyslomaviikko päätti yli vuoden kestäneen kauden, jolloin arkistoissa ei juuri päässyt käymään. Pasilan rautatieasemalla oli maanantaiaamuna hiljaista ja tunnelma odottava. Tuttu henkilö, Olli Liikanen, pyrki samaan Mikkeliin menevään junaan kuin minäkin. Lahdessa joukkoomme liittyi vielä Maarit Tillman-Leino. Ryhmä oli taas kasassa.

Ensimmäisen päivän ohjelmaan oli merkitty vierailu Esko ja Liisa Liikasen luona. Esko kyyditsi meitä Anttolaan mutkan kautta, koska hän halusi esitellä matkan varrelle osuvia koskia ja paikkoja. Tunsin, kuinka läheisyys sukuun kasvoi sisälläni metsätaipaleen maisemien vaihtuessa auton ikkunassa. Matkan varrella kävimme Suomen ainoassa savutuvassa, jossa asutaan edelleen. Samoja savun tuoksuja ovat haistelleet muutamat Liikasetkin. Pöydän ääressä kertoiltiin kuulumisia, muisteltiin ennen eläneitä sukulaisia ja vaihdettiin tietoja.

Pentintalo Pulkkilan kylässä Mikkelissä.

Viikon ensimmäisenä arkistopäivänä tiistaina olimme arkiston ovella jo ennen kello yhdeksää. Tuttu virkailija toivotti meidät tervetulleiksi. Pöydillä odottivat tilatut kirjat, ja arkistomatka alkoi. Kirjapinot pöydillä vaihtuivat, kamerat ja muistiinpanovälineet olivat ahkerassa käytössä. Minulla oli toiveena löytää selvitystä isoäitini Hilda Alina Liikasen vaiheisiin vuosina 1930–1935. Matkani tarkoitus oli saada tuo aika päätökseen monien vuosien etsinnän jälkeen. Kävin mainittujen vuosien henkikirjat läpi rivi riviltä, vaan Hilda Alinaa ei näkynyt. Kolmen päivän etsintä ja vuosien odotus ei vieläkään selventänyt hänen olinpaikkojaan. Tunsin olevani aivan tyhjä.

Torstai-illan vietimme Ilmon, Sirkan ja Keijon kanssa kuunnellen mukavia tarinoita muhkean päivällisen lomassa. Palattuamme hotellille ”vatsa täynnä, mutta takki tyhjänä” kävin tunneskaalani vielä läpi. Päätin siirtää isoäitini etsimisen sivummalle ja jatkaa muuta tutkimista. Jossain sekin tieto tulee joskus eteen sen enempiä etsimättä. Arkistomatka jatkuu.

Kansallisarkiston Turun toimipisteessä elokuussa 2020.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *