Sukujuhlan kunniaksi Englannissa asuva Munira (s. 15.3.1926, Munir Allahwerdin kaksoissisko) teki juhlaruokia eri puolilta maailmaa asuvien sukulaisten kokoontumisen juhlistamiseksi. Ruokalajit edustavat itäisen Välimeren ja Lähi-Idän ruokakulttuuria. Seuraavassa muutamia reseptejä kesäiseltä juhlapäivältä, Muniran ulkomuistista tekeminä.
Riisia ja kanaa (tai lammasta)
Riisiä, porkkanoita pieneksi pilkottuna, sipulia silpputtuna, murskattua valkosipulia, kanelia, kaardemummaa, mustaa pippuria ja suolaa
1) Keitä ja paloitele ensin liha. Lisää keitinveteen lihakuutio ja keitä kunnes liha on kypsää.
2) Kaada lihaliemi eri astiaan, jossa keität riisin. Lisää keitinveteen suolaa, kanelia ja kaardemummaa.
3) Paista sipulia, valkosipulia ja porkkanoita. Kun ne ovat kypsiä, lisää joukkoon keitetty liha, kaneli ja musta pippuri.
Kun riisi on kypsää, aseta eri tarjoiluvadille – riisin päälle kaikki muut. Valmistus noin 2 t.
Kuvassa Munira ruoanlaitossa.
Munakoisoa ja tomaattia
Tarvikkeet: Munakoisoa, jauhelihaa, hienoksi hakattua persiljaa, suolaa, pippuria, tomaattisosetta ja tuoreita tomaatteja
Täyte: Purkki murskattuja tomaatteja, tomaattisosetta, persiljaa, citruunan mehu ? Mahdollisesti hieman sokeria
Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleiden päälle suolaa – anna vettyä noin 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja öljyä munakoison viipaleet. Paista tai grillaa viipalet puolikypsiksi.
Aseta vuorotellen kulhoon muonakoison viipaleita ja täytettä. Paista 200 -asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Lihaperunapullia
Tarvikkeet: Keitettyjä perunoita, suolaa, maissijauhoa
Täyte: jauhelihaa,persiljaa, pippuria, kanelia, inkivääriä ja kaardemummaa
Muussaa perunat, lisää suola ja maissijauho. Sekoita jauhelihaan persilja, pippuri, kaneli, inkivääri ja kaardemumma. Pyöritä perunataikinasta pieniä pöyreitä pullia, jotka täytät lihatäytteellä.. Paista pannussa öljyssä.
Lihan tilalla voi olla kalaa ja sitruunaa, suolaa ja pippuria.
Okraa, lihaa ja riisiä
Tarvikkeet:Lihaa, sipulia, valkosipulinkynsiä, tomaattisosetta, murskattuja tomaatteja, sitruunan mehu, sokeria ja okraa
Keitä liha. Säästä keitinvesi, johon lisäät pieneksi silputtu ja paistettu sipulia. Keitä 10 minuuttia. Lisää seokseen 5-6 valkosipulinkynttä. Lisää seokseen tomaattisoe tai murskattuja tomaatteja ja sitruunan mehu (mahdollisesti hieman sokeria). Lisää seokseen okra. Anna kuumentua keihumispisteeseen. Syödään keitetyn riisin keran.
Seikh Mahsji
Tarvikkeet: kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika, jauheliha, sipulia, persiljaa, kanelia, inkivääriä, kaardemummaa, suolaa ja pippuria
Esivalmistus: Poista vihanneksista keskusta.
Täyte: Paista jauheliha, johon on sekoitettu pieneksi silputtua sipulia, persiljaa, kanelia, inkivääriä, kaardemummaa, suolaa ja pippuria.
Kastike: tomaattia, sitruunaa, suolaa ja pippuria
Täytä vihannekset jauhelihatäytteellä. Aseta kulhoon. Kaada kastike vihannestenm päälle ja paista uunissa 250 asteessa kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
Kesäkurpitsaa ja jugurttia
Tarvikkeet: kesäkurpitsa, jugurttia, valkosipupia, minttua ja suolaa
Kuori ja paloittele kesäkurpitsa. Paista neliönmuotoiset kesäkurpitsan palat öljyssä ja jugurttitäyte kurpitsan päälle. Syödään lämpimänä.
Kukkakaalipyöryköitä
arvikkeet: Pieneksi silputtua kukkakaalia, silputtua sipulia, persiljaa, jauhoa, suolaa, pippuria, kolme munaa, 1 teelusikka leivinjauhoa, vettä
Sekoita ainekset keskenään ja anna niiden olla 30 minuuttia. Paista pannussa kuten lettuja. Kukkakaalin asemesta voi ruoka tehdä myös pinaatista tai kesäkurpitsasta.
Dolma – täytettyjä vihanneksia
Tarvikkeet: Paprikoita, jauhelihaa, viinirypaleiden lehtiä, munakoisoja, kesäkurpitsaa, isoja sipuleita, keitetty riisi, persilja, kaardemumma, inkivääri, neilikka, suola ja pippuri
Esivalmistelu: Poista vihanneksista (munakoiso, kesäkurpitsa) keskusta.
Täyte: paistettu jauheliha, keitetty riisi, persilja, kaardemumma, inkivääri, neilikka, suola ja pippuri – sekoita ainekset keskenään.
Kastike: kanaliemi, tomaattisose. Sitruuna.
Täytä vihannekset jauhelihatäytteellä, asteta lämmön kestävään kulhoon. Kaada vihannesten päälle kastike ja anna kiehua alhaisella lämmöllä kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
Päivitetty 10.02.2002 Pirkko Liikanen