Thupten Dolman menu Isnäsissä

Aloo-tarkalia thigmon kera

Aloo-tarkali

4 valkosipulin kynttä, sipuli, pari tomaattia, suolaa, garam masalaa, kurkumaa ja keitettyjä perunoita. 

Pieniksi palasiksi silputut valkosipulin kynnet, ohuiksi siivuiksi leikattu sipuli paistetaan pannussa 2-3 min, paistokseen lisätään pieneksi silputut tomaatit, suola, garam masala ja kurkuma ja annetaan kypsyä muutamia minuutteja. Lopuksi paistokseen lisätään muussatut perunat. Ainekset sekoitetaan hyvin keskenään ja seosta paistetaan vielä jonkin aikaa.

Thigmo

3 dl puolikarkeisiin vehnäjauhoihin sekoitetaan runsas 1,5 teelusikallista leivinjauhetta – sekoitetaan. Seokseen lisätään noin ½ dl haaleaa vettä. Seos alustetaan taikinaksi, joka pannaan joksikin aikaa pusiin kokoamaan. Taikinasta pyöritetään tanko, josta leikataan noin 3 cm suuruisia paloja. Venytä viipale ja väännä kierteelle ja yhdistä päät solmuksi. Nämä taivutetaan kierteelle, joka käännetään lopuksi kaksin kerroin (thigmoiksi). Thigmot pannaan hyvin ölyttyyn höyrykattilaan kypsymään noin 15 minuutiksi.

Thigmot syödään afloo-tarkalin kanssa. Välillä thigmoja kastetaan tomaattisose-chili-kastikkeeseen, jota on pantu lautaselle.

Momoja kasvisten ja riisin kera

Momo

Pasta taikina valmistetaan 1,5 dl vedestä ja 3 dl vehnäjauhoista – vaivaa taikinaa, kunnes sormella painettaessa siihen jää kevyt kuoppa. kiinteä taikina. Pyörittele taikanasta pitkä tanko ja jaa tainko golf-pallon kokoisiksi palloiksi pyörittelemällä raikanpaloja käsissä. Kauli palloista ohuita halkaisijalta n. 10cm ohuita pyöreitä levyjä, jotka ovat keskeltä hieman paksumpia kuin reunoilta. Täytä pyöreät taikinalevyt joko kasvis tai lihatäytteellä. Sulje täytetyt levyt rypyttämällä puolikuun muotoisiksi neljällä rypyllä. Rypytys tapahtuu uloimmalla puolella momoa. Aseta momot hyörykattilan hyvin öljyttyyn ritiläkattilaan, ja anna momojen kypsyä kattilassa noin 15 minuuttia.

Täyte 1) keitettyjä perunoita + paistamalla vihanneksi kypsennettyjä ä vihanneksia (öljyä, suolaa, garamsalaa, pieneksi silputtua sipulia, porkkanoita ja tomaattia). Lisää seokseen keitetty perunat muussattuna. Muussaa seos pehmeäksi jä täytä momolevyt seoksella. 2) Sipuli + mausteita, garam masalaa, tomaatteja ja jauhelihaa. Paista suola, garam masala, sipuli ja jauheliha ennen kuin täytät seoksella momon kuoret.

Aseta täytetyt momot höyrykattilan öljyttyyn ritiläosaan ja anna kypsyä höyryssä n. 15 minuuttia. Syödään sellaisenaan n. 10-20 momoa/henkilö tai kasvisten ja riisin kera.

Kasvikset:Silppua sipuli, 4 valkosipulin kynttä ja ½ kaalista ja tomaatti pieniksi paloiksi, ohuiksi siivuiksi. Mausta. Kuumenna öljyä wokpannussa, lisää kuumaan öljyyn ensin mausteet: garam masala, suola ja sitten kypsennä pannussa silputut sipuli, valkosipulinkynnet ja tomaatti noin 3-4 minuuttia. Lisää lopuksi silputtu kaali ja anna seoksen kypsyä kannen alla pannussa.

Keitetty riisi Keitä riisi. Kattilan pohjalle hieman öljyä. Kaada riisin päälle kiehuva vesi – noin 1 cm. Riisin yläpuolelle.

Lautaset: Elina Sorainen
Kuva: Armi Heikkinen

Hyvää ruokahalua!

Päivitetty 7.5.2002 (PL)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *