Lokakuun 2021 kuva

Kuvassa poseeraa kihlajaiskuvassa mummoni Anna Liisa Helasniemi (os. Liikanen) ja pappani Väinö Helasniemi. He tapasivat kesällä 1936, kun Luusniemellä juhlittiin erään pariskunnan häitä. Juhlat loppuivat ja Anna Liisa lähti ystävänsä kanssa kotimatkalle. Matkalla kotiin he tapasivat kaksi nuorta miestä, joista toinen oli Väinö. Kun Väinö kuuli, että he olivat myöhästyneet häistä, hän pyysi lupaa saattaa Anna Liisa takaisin kotiinsa. Lupa heltisi ja siitä illasta alkoi kehittyä yli 75 vuotta kestänyt suhde.

Kihlat vaihdettiin 30.9.1939. Pian tämän jälkeen Väinö lähti talvisotaan, josta palasti vahingoittumattomana toukokuussa 1940. Väinö ja Liisa menivät naimisiin lokakuussa 1940, jonka jälkeen Liisa muutti kotipaikaltaan Liikalasta Väinön kotitilalle Ontonmäelle. Väinö lähti takaisin rintamalle kesäkuussa 1941, kun jatkosota syttyi. Liisa jäi pyörittämään arkea Ontonmäelle. Aviopari kirjoitti toisilleen kirjeitä viikoittain sodan aikana. Heinäkuussa 1944 hieman ennen sodan loppumista, Väinö haavoittui ja hänet toimitettiin sairaalaan hoidettavaksi. Syyskuussa 1944 sota loppui ja Väinökin pääsi palaamaan takaisin kotitilalleen.

Sodan jälkeen Liisa ja Väinö saivat keskittyä kotilan töihin; maanviljelyyn ja karjanhoitoon. He saivat kaksi lasta ja kokivat monia yhteisiä vuosia yhdessä. Vuonna 2015 juhlittiin Väinön 100-vuotissyntymäpäivää sekä Väinön ja Liisan 75-vuotishääpäivää. Väinö nukkui pois vuonna 2016 ja Liisa vuonna 2018 kunnioitettavassa 98-vuoden iässä.

Kuvan ja tekstin lähetti Elisa Helasniemi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *