Suorsajärvi

Posiolta politiikkaan

Tästä tytön tylleröstä on tullut aikuinen.
Joululahjaksi saatu nallukka

Posiolla syntynyt Maaret Ollila on ehtinyt asua elämänsä aikana ympäri Suomea: Hausjärvellä, Helsingissä, Oulussa, Posiolla, Riihimäellä. Vielä nykyisinkin tie vie Posiolle vähintään kerran vuodessa: ”Kyllä sinne kaipuu on, varsinkin talvella. Kun saa maata lumihangessa ja katsoa tähtiä ja revontulia – ai että mä nautin. Ja tietenkin myös siitä, kun siellä pääsee kulkemaan vaelluksille ja muuta. Ei sitä tiedä, jos sitten vaikka eläkepäivillä menisi sinne takaisin.”

Polku johtaa kotirantaan.

Hausjärvellä

Viimeksi kuluneet 30 vuotta Maaret on asunut Hausjärvellä. Pienessä maalaispitäjässä on helppo viihtyä: siellä on hyvät ulkoilumahdollisuudet, ja joka paikkaan on lyhyt matka. ”Mitä ei ole, sitä ei kaipaakaan.”

Hausjärvellä on nykyään asukkaita noin 8 300. Arvattavasti moni heistä tuntee Maaretin, mutta kuinka monta hausjärveläistä hän tuntee? Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä: ”Kukapa ei apinaa tuntisi, mutta apina ei tunne ketään.” Hyvänpäivätuttuja Maaretilla on paljon, mutta kaikkien nimi ei suinkaan ole tiedossa. ”Kun on ollut terveydenhoitoalalla 27 vuotta, kyllä väkeä on oppinut tuntemaan ja tietämään.”

Maaretin äitikin on asunut Hausjärven Ryttylässä kolmisenkymmentä vuotta. Maaretin edesmennyt pikkuveli pyysi äitiä asumaan Ryttylään, lapsenlikaksi. Sitä ennen hän asui Riihimäellä. ”Äiti asuu Ryttylässä edelleen. Auttelen häntä siinä välillä. Melkein päivittäin, jos ei nähdä niin soitellaan.”

Kunnallispolitiikassa

Nyttemmin Maaret on sekaantunut kunnallispolitiikkaan. Menossa on neljäs kausi SDP:n valtuutettuna. ”Ensimmäisellä kaudella jäin melkein ilman ääniä. Olin silloinkin aktiivisesti mukana demarien puoluejärjestön toiminnassa. Olin sihteerinä kunnallisjärjestössä.”

”Toisella kaudella pääsin läpi. Ensin jäin varalle, mutta tarkastuslaskennassa nousin valtuustoon. Istuin silloin kaksi vuotta myös kunnanhallituksessa.”

Kunnallisvaaliehdokas

”Kolmannen kauden istuin koko neljä vuotta kunnanhallituksessa ja valtuustossa. Neljäs kausi alkoi tämän vuoden elokuussa. Nyt olen valtuustossa. Lisäksi on luottamustoimia: Kiertokapulaa, Fortumin yhteistyöraatia, Hämeen liittoa. Olen ollut myös erinäisissä taloyhtiöiden hallituksissa ja sairaanhoitopiirin terveyskeskuksen kuntayhtymän hallituksessa. Viimeksi mainittu oli tietysti erityisen mielenkiintoinen, koska se oli omaa alaa.”

Tuliko siinä jo kaikki? Vielä mitä: ”Sivistyslautakunnassa olin varapuheenjohtajana neljä vuotta. Nyt olen ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja. Sen alaan kuuluvat kaikki maankäyttöasiat ja kaavoitukset. Sen seurauksena tuli myös vesiosuuskunnan jäsenyys.”

Maaretin äiti ja varmaan moni muukin on usein ihmetellyt, miten tyttö jaksaa kuunnella politiikkaa ja lähteä milloin mihinkin kokoukseen. ”Kyllä se lähteminen on joskus semmosta että voi ei, taas. Ja tietenkin pitää paljon lukea materiaalia, ennen kuin sisäistää asioita. Ei riitä, että avaa koneen ja katsoo, mitä on esityslistalla. Asioihin pitää perehtyä.”

”Tämä kausi on minulle kunnallispolitiikassa viimeinen. Sitten täytyy antaa tilaa nuoremmille. Samoin seurakunnan luottamustoimissa aion lopettaa ensi vuonna. Aikansa kutakin.”

Luopumisajatuksiin on taatusti vaikuttanut muuan ihmissuhde. ”Täytyy myöntää, onhan siinä se toinen osapuoli nyt ilmaantunut, joka vie oman aikansa. Yhteenmuutto on tulossa jossain vaiheessa. Täytyy ottaa aikaa sinne kotiinkin välillä.”

”On ollut joka tapauksessa mielenkiintoista seurata tavallaan aitiopaikalta, miten politiikassa toimitaan, miten tehdään yhteistyötä ja mihin pystyy vaikuttamaan. Äänestäjille olen antanut lupauksia etenkin vanhustenhoidosta ja saattohoidosta. Ne ovat työnkin takia lähinnä sydäntä. Niihin olen panostanut. ”

”Saattohoidosta olen pitänyt paljon luentoja ja kouluttanut töissä. Meillä on koulutettu kaikki osastot. Siinä tietää taas, että mitä tekee.”

Presidentinlinnassa

Ennen terveydenhoitoalalle siirtymistä Maaret oli töissä Presidentinlinnassa. Miten hän sinne päätyi? ”Kun Mäntyniemeä alettiin rakentaa, olin kesälomalla ja tapasin vanhan ystävän, joka oli siellä sillä hetkellä Lounasrenkaan palveluksessa. Hän pyysi minut mukaan, ja haastattelun jälkeen pääsinkin sinne. Olin Mäntyniemessä koko rakentamisvaiheen ajan. Sitten presidentin kanslia pyysi minut emännäksi. Olin siellä sitten linnassa ja Mäntyniemessä henkilökohtaisena emäntänä.”

Oliko Maaret linnan juhlissakin? ”Olin kolme kertaa linnan juhlissa ja yhden kerran ihan kokonaan vieraana aamusta iltamyöhään. Muissa tapauksissa oli sitten niin, että käytiin juhlimassa puoliltaöin, ja sitten siivoamaan ja tiskaamaan. Ahdasta oli, mutta kun osasi väistellä, niin kyllä siellä pääsi kulkemaan. Paljon näki tuttuja ja oppi tuntemaan uusia. Siltä ajalta on jäänyt paljon ystäviä.”

”Linnassa työskentely oli semmosta, että kun meni aamulla kuuteen töihin, koskaan ei tiennyt, milloin pois pääsi. Vähitellen alkoi vähän mietityttää, että mitä minä haluan elämältä.”

”Olin siellä kahden presidentin aikana, Koiviston ja Ahtisaaren. Tarja Halonen valittiin sitten minun jälkeen. Molemmat presidentit olivat omalla tavallaan mukavia. Koivistoa minä pidän kunnon presidenttinä. Hän oli arvovaltainen, Herra Presidentti.”

Sukuseurassa

Maaret liittyi Liikasten sukuseuraan vuonna 2012, kun sukukokous pidettiin Riihimäellä. Kuusamon sukuhaaran edustaja Jaakko Liikanen jäi pois hallituksesta ja houkutteli tilalleen samaa sukuhaaraa edustavan Maaretin. Sukuseuran puheenjohtajaksi Maaret valittiin kolme vuotta myöhemmin Kuusamon juhlakokouksessa.

Millaista on ollut toimia sukuseurassa? ”Se on ollut ihan mielenkiintoista. Olen saanut uusia sukulaisia ja tuttavuuksia, hyviä ystäviäkin. On tullut paljon uutta tietoa, jota en ole ennen osannut edes hakea mistään. Mielenkiintoisia tapaamisia, niitä on ollut.”

”Nyt osaa ajatella, että mistä oikein tulee. Tuolla jossain on joku, jonka jälkeläisiä minäkin olen. On se kiehtovaa. Olen nähnyt asioita vähän eri lailla ja kuullut monenlaista sukuhistoriaa. Esiin on tullut mielenkiintoisia juttuja. Olen löytänyt sellaisia sukulaisia, joiden olemassaolosta en tiennyt aikaisemmin mitään.”

1 ajatus aiheesta “Posiolta politiikkaan”

  1. Oletpa Maaret moneen ehtinyt ja monessa liemessä keitetty. Kiva lukea tällaista elämän tarinaa elossa olevasta ja sukuseurassamme aktiivisesta toimijasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *