Näpistystautia

Keski-Suomi-lehdessä julkaistiin 17.3.1891 pieni uutinen Jyväskylästä:

Näpistystautia-uutisen alku.

Uutisen loppuosa.

Näpistystautia. Wiime lauantaina aamupuolella tuli kauppias Wilh. Liikasen puotiin täällä eräs tuskin kahdentoista wuoden wanha nuorukainen. Luullen, ett’ei puodissa ollut ketään astui hän reippaasti rahalaatikolle. Kauppapalwelija sen kyllä oitis huomasi, waan ei mennyt keskeyttämään työtä, katsoi waan kärsivällisesti kunnes työ oli päätetty. Hiipien lähtikin poika menemään pois, mutta – ”tasku tarttuikin naulaan:” puotilaisen käsi oli pujahtanut pojan taskuun. Kolme markkaa sieltä löytyi, kiireessään ei poika ollut ennättänyt ottaa enempää.

Tätä paitsi on kaksi muuta nuorukaista tawattu samaa tointa harjoittamasta. Mutta kesken on niiltäkin jäänyt.

Ehkeipä pieni rangaistus tekisi pahaa pienille pahantekijöille, jotta muistaisiwat, mitä näpistystauti on.

Wilh. eli Ville Liikanen oli syntynyt Puumalassa vuonna 1855. Hän oli Pekka Juho Liikasen ja Helena Kontisen seitsenpäisen pesueen keskimmäinen lapsi. Ville oli vuonna 1882 Jyväskylään muuttaessaan kauppa-apulainen ja myöhemmin kauppias.

Artikkelikuvan pohjana on kuva Suomen Rahapajan valmistamasta 1 markan rahasta vuodelta 1890. Numismaattiset kokoelmat, Suomen kansallismuseo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *