Vuoden Liikanen 2006: Sosiaalineuvos Pekka Saarenmaa

Pekka Saarenmaa 22.8.2006, Tarvaspää, Espoo. Kuva: Pirkko Liikanen

Pekka Saarenmaa (s. 09.11.1939 Helsinki) on Liikasten sukuseuran perinnehenkilön Herman Liikasen sisaren Marian jälkeläisiä.  Marian nuorin poika, Kuhmalahden kirkkoherra Knut Saarenmaa on hänen isoisänsä, ja Pekan isä Paavo on taas yksi Knutin 10:stä lapsesta. Pekka Saarenmaa sijoittuu Ristiinan Liikasiin.

Pekka Saarenmaa on naimisissa  kansalaisopiston rehtorin, valt.maist. Ulla o.s.Haukiojan kanssa. Heillä on kaksi poikaa Tuomas (s. 17.5.1977) ja Lassi (s. 17.6.1980).

Lapsuutensa ja nuoruutensa Pekka Saarenmaa asui Lahdessa, jossa noin 10-vuotiaana sai urheilukipinän ja Lahden Ahkeran joukoissa, yleisurheilusta tulikin lempiharrastus koripallon ohella. Kun minut pantiin pienenä soittotunneille, tunnille mennessäni piilotin nuotit pensaaseen ja menin urheilukentälle, muistelee PekkaAhkeran mukana hän seuratovereidensa kanssakierteli nuorten kilpailuissa, ja pääsi mukaan valmennusrenkaisiin. Siitä tie vei Pajulahden Urheiluopistoon, josta hän valmistui liikunnanohjaajaksi.  Tämän jälkeen hän toimi aktiivisestSuomen Liikunnanohjaajat ry:ssämyöhemmin mm. Liikuntatieteellisen Seuran hallituksessa ja yli kymmenen vuotta silloisen Uudenmaan läänin liikuntalautakunnassa. Pekan työuranalkupuolelle sijoittuu toiminta Helsingin kaupungin Outamon vastaanottokodin ohjaajana. Täällä syntyi kiinnostus sosiaalialalle. Tampereen yliopistossa Pekka suoritti sosiaalihuoltajan ja kunnallishallinnon tutkinnot. Hän on toiminut Helsingin kaupungin palveluksessaSosiaaliturvan Keskusliiton toiminnanjohtajana ja yli 25 vuotta Keravan sosiaali- ja terveysjohtajana, josta virasta hän siirtyi eläkkeelle. 

Harrastukset ja työ

Eläkkeelle päästyään Pekka jätti kaikki järjestötoiminnat, joissa oli paljon työaikanaan mukanaNäistä tärkeimpiä hänelle olivat hallitusjäsenyys Lastensuojelun Keskusliitossa ja ammattijärjestö Sosiaalijohto-Socialledning ry:n pitkäaikainen puheenjohtajuus. Omasta mielestä hänen olisi järjestötyön sijasta ehkä pitänyt  keskittyä enemmän perheeseen. Toinen pojista sanoikin hänelle, ”ettei hän ikinä osallistu mihinkään kansalais- ja järjestötoimintaan kuten isänsä”. Kuitenkin päätöksestään huolimatta Pekka on vielä mukana useassakin kansalaisjärjestössä, näistä kaksi, mielenterveystyö ja taide, ovat etusijalla.

Mielenterveysharrastukset ovat työn perua. Pekan mielestä mielenterveydellisistä ongelmista kärsivät ovat suomalaisessa yhteiskunnassa vähäosaisia, syrjäytettyjä. Pekka oli vuonna 1983 perustamassa työn puolesta Keski-Uudenmaan Sopimuskoti ry:tä, jonka mallina on Tampereella toimiva Sopimusvuori ry. Sopimuskoti ry palvelee avohoidossa olevia mielenterveyskuntoutujia ja heidän omaisiaan sekä tarjoaa säännöllistä tuki-, koulutus- ja virkistystoimintaa, asuntoja, työharjoittelua ja työtä.  Nykyisin Pekka on ko. järjestön hallituksen puheenjohtajana. Sopimuskodilla on 25 vakinaisesti palkattua työntekijää.  Yli 120 avohoidossa olevaa kuntoutujaa osallistuu aktiivisesti Sopimuskoti ry:n päivittäiseen toimintaan.

Sopimuskoti ry on yksityinen palveluntuottaja. Pekan mielestä psykiatrinen avohoito pitäisi kuulua nykyistä paljon tiiviimmin terveyskeskusten toimintaan, ei erikoissairaanhoitoon. Sopimuskodissa edetään useassa vaiheessa. Aluksi lähdetään liikkeelle päiväkuntoutuksessa, jossa musiikilla, taiteella ja yhteiskunnan palveluihin tutustumisella sekä jokapäiväisillä arkisilla askareilla on keskeinen rooli. Seuraava vaihe sisältää työhön valmentautumista kursseilla ja omassa työkeskuksessa, jossa tehdään puutöitä, huonekalujen entisöintiä, ompelutöitä ja monipuolisia erilaisten tuotteiden kokoamisia. Sopimuskodissa toimii myös oma ravintola, joka tarjoaa päivittäin aterioita lähes 100 henkilölle. Palkattuna on ainoastaan yksi ravitsemusalan ammattihenkilö suunnittelijana ja ravintolan työn ohjaajana sekä puolipäiväinen ohjaajaKuntoutujat hoitavat kaikki muut työt.

Tärkeä kuntoutumiseen liittyvä asia on asuminen. Sopimuskodilla onkin 12-paikkainen, ympärivuorokauden valvottu asumisyksikkö, 7-paikkainen kuntoutumiskoti ja lukuisia tuettuja asuntoja. Toimivilla asumispalveluilla onkin pystytty selvästi ehkäisemään sairaalan hoitojaksojen käyttöä.

Kodin perua ovat taideharrastukset. Jo työelämässä Pekka tutustui taiteisiin toimimalla mm. Keravan taide- ja kulttuuriyhdistyksessä sekä Keravan taidemuseota ylläpitävässä Keravan Taidesäätiössä.. Tällä hetkellä Pekka toimii aktiivisesti Keravan Taidemuseon ystävät ry:ssä ollen yhdistyksen puheenjohtaja.  Yhdistys tukee museon toimintaa, järjestää jäsenille toimintaa ja retkiä. Menneenä kesänä vierailtiin mm. Mäntän taideviikoilla, Iittalan naivistinäyttelyssä ja syksyllä on käyty Tallinnan museoissa.  

Liikasten sukuseura ry

Ensi tapaaminen sukuseuran puheenjohtajaan tapahtui vuonna 2002 Valtion arkistossa (Helsinki). 

Eräässä kokouksessa Pekka Saarenmaa kysäisi Assi Liikaselta, onko Erkki Liikanen sukua Herman Liikaselle. Siitä selvisi sitten yhteys Liikasten sukuseuraan. Sukuseuraan liittyminen ja sen toimintaan aktiivinen osallistuminen mahdollistuivat. (Tampere 2003, Kuhmalahti 2003 ja 2004, Mikkeli 2004, Helsinki 2005) 

Pekka Saarenmaan antamien tietojen ja yhteyksien avulla Ristiinan Liikasten sukutauluihin tuli lisää 75 henkilöä, kaikki sukuseuran perinnehenkilön Herman Liikasen sisarten Marian ja Idan jälkeläisiä. Vihdoin löydettiin puuttuva linkki Herman Liikasen sisariin ja heidän jälkeläisiinsä. Uusia Ristiinan Liikasten jälkeläisten haastatteluita toteutui ja muita tietoja löytyi useita (Salme Strandman, Liisa Strandman-Long, Erkki Saarenmaa, Sirkka Salmi, Helvi Kortelainen, Aili Laamanen ja Timo Laamanen). Myös useita Ristiinan Liikasten kotipaikkoja ja kotitiloja paikannettiin (Komppa, Kilkki, Samppa, Annila, Hintikanhovi, Liikasenmäki jne.)

Heti ensi tapaamisen jälkeen vuonna 2003 Pekka Saarenmaa esitti ajatuksen sukuseuran perinnehenkilön Herman Liikasen reliefi-hankkeen. Taiteilija Tauno Ruuskan toteuttama reliefi Herman Liikasesta paljastettiin syntymäkunnassa Ristiinassa 18.07.2004, kuolinpaikassa Kuhmalahdella  27.07.2004 ja työpaikassa Suomen Hypoteekkiyhdistyksessä syksyllä 2004. 

Pekka Saarenmaa oli myös mukana toteuttamassa Herman Liikasen seminaaria, joka järjestettiin 12.5.2005 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiloissa Helsingissä. Tässä seminaarissa esiteltiin myös kuvanveistäjä Raimo Jaatisen luonnos Herman Liikasen mitaliksi. Mitalin toteutus jäi Liikasten sukuseura ry:n tehtäväksi.

Pekka Saarenmaa on aktiivinen, idearikas ja vastuuntuntoinen Liikasten sukuseura ry:n jäsen. Pekka Saarenmaan toiminta rikastuttaa erittäin monella tavalla sukuseuran toimintaa. Sukuseura esittää Pekka Saarenmaalle lämpimät onnittelunsa Vuoden 2006  ansiokkaana Liikasena, samalla  toivottaen hänelle pitkää ikää, terveyttä, voimia ja innostusta toimia edelleen aktiivisesti Liikasten sukuseurassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *